Detta sedan länge kända faktum torde vara lämpligt att erinra sig just nu, då natursmöret ställer sig så dyrt och det för mången alltså gäller att söka ersättning därför uti det billigare Margarinet.

”Pellerins Margarin är bäst!”

Annons ur Kalmar 13 oktober 1902

Nyckelord: , ,

Det här inlägget publicerades lördag, oktober 24th, 2009 kl 12:54 och har arkiverats i Annonser, Mat & dryck. Du kan följa alla kommentarer till inlägget genom RSS 2.0-flödet. Du kan skriva en kommentar eller lämna en trackback från din egen sajt.
+/- Collapse/Expand All

6 Comments(+Add)

1   johanna    http://www.hypergrafi.blogspot.com
oktober 26th, 2009 at 21:31

Före Freuds ideer hade fått verkligt inflytande över reklamvärlden var budskapen så fantastiskt direkta. Idag är säljandet så höljt i ideer kring vilka vi är och önskar vara. Det är nästan uppfriskande att läsa gamla annonser. Inga konstigheter, vår produkt är bäst helt enkelt.

2   Mattias    http://www.mattiasbostrom.se
oktober 27th, 2009 at 9:51

Jag undrar just om folk trodde på dessa annonser. Eller förstod man att det bara var överdriven reklam?

3   johanna    http://www.hypergrafi.blogspot.com
oktober 27th, 2009 at 19:38

Ja du, jag antar att vi inte egentligen tror att en viss tandkräm kommer att ge oss en flickvän, eller att en viss hushållsprodukt kommer att upprätthålla kärnfamiljen. Och att Pellerins kanske inte var bäst. Men i slutändan väljer vi väl oftast den produkt vi känner igen, över de andra. Annars gillar jag ofta tilltalet i gamla annonser, det lite personliga, och vänligt auktoritära, och de detaljerade avvägningarna av produkters fördelar.
Jag gillar det didaktiska men fullkomligt grundlösa ”detta sedan länge erkända faktum”. Det är lite som den tvärtompsykologi man använder på barn.
Däremot måste jag säga att jag nu verkligen skulle vilja prova detta så utsökta margarin!

4   Mattias    http://www.mattiasbostrom.se
oktober 27th, 2009 at 20:04

På allmän begäran (okej, en liten överdrift) ska jag därför publicera fler annonser. Det här blir väl den första sajten där reklamen är lika uppskattad som notiserna.
Jag har förresten en hel bok från 1908, typ, som handlar om Modern annonsering. Den nämner alla de olika varianterna av annonser som fanns vid den tiden och vilka för- och nackdelar de innebar.

5   Johanna Wistrand    http://www.multimanus.se
oktober 29th, 2009 at 15:49

Pellerins Margarinsfabriks gamla ltegelbyggnad ligger precis här i mitt kvarter i Bagaregården :-)

6   Robert    http:www.energitriangeln.se
maj 20th, 2011 at 15:01

Jag jobbar högst upp i Pellerins margarinfabrik :)

Skriv en kommentar

XHTML: Du kan använda följande taggningar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Namn (*)
Mejl (kommer ej att visas) (*)
Sajt
Kommentar