Ur Norra Skåne 8 juni 1883

Stortorgdagen i tisdags hade en hel del folk och djur samlats å våra torg. Hästhandeln var ej synnerligen liflig; deremot såldes ett icke obetydligt antal nötboskap samt får och svin till mycket varierande priser dock i allmänhet något högre än föregående månadstorgdag.

Från Engelholms station afgingo 103 st. nötkreatur 94 svin och det ovanligt stora antalet 211 får.

Lugnet stördes på ett betänkligt sätt af våldsamma uppträden. På aftonen vid 9-tiden anträffades vid torget åtskilliga jernvägsarbetare i krakel med några andra personer. Polisen tog strax itu med de orolige sällarne, som dock i stället för att låta föra sig till ordning, uppförde sig ännu vildare; med anledning deraf blefvo 4 jernvägsarbetare och en skånsk husar indragna i häktet. En af de häktade greps med dragen slidknif i handen. I onsdags hölls polisförhör, då den ene af de häktade arbetarne lösgafs. De andre skola undergå ransakning nästa måndag vid rådhusrätten i Engelholm.

Husarpatrull hade säkert vid detta som så många andra tillfällen varit god att ha tillhands, ty, som det såg ut, hade ordningsmagten svårt att reda sig utan tillhjelp af tillkommande extra biträden. Vid bortforslingen till häktet tilldrog sig det förargelseväckande uppträdet att en elak och för åtskilliga excesser känd ”inföding” passade på att på ett lömskt sätt öfverfalla och misshandla en af de häktade.

Nyckelord: , , , , , , ,

Det här inlägget publicerades tisdag, oktober 27th, 2009 kl 19:38 och har arkiverats i Brott & ordningsmakt, Handel. Du kan följa alla kommentarer till inlägget genom RSS 2.0-flödet. Du kan skriva en kommentar eller lämna en trackback från din egen sajt.
+/- Collapse/Expand All

5 Comments(+Add)

1   johanna    http://www.hypergrafi.blogspot.com
oktober 27th, 2009 at 19:47

Jag måste definitivt införliva krakel i mitt dagliga vokabulär. Jag känner mig som en riktigt pervers lexofil…

2   Mattias    http://www.mattiasbostrom.se
oktober 27th, 2009 at 20:00

Ja, jag blev också förtjust i ordet krakel. Har inte fattat att Krakel Spektakel var mer än ett rim.

3   Anders Björkelid    http://www.siames.nu/anders
oktober 27th, 2009 at 21:51

”Til Rostock, min far,
Min Harpa jag bar;
Där börjas krakel,”

Fredmans epistel no.45 – Till fader Mollberg rörande hans harpa, och tillika ett slags ad notitiam, att Mollberg led oskyldigt på krogen Rostock

4   johanna    http://www.hypergrafi.blogspot.com
oktober 27th, 2009 at 23:29

Ja, jag kom precis och tänka på den där episteln. Jag tror att det var Fred Åkerströms tolkning som jag lyssnade på mycket som barn i vilken han uttalar krakel så att det rimmar på spel. Däremot har jag heller aldrig gjort kopplingen till herr Spektakel.

5   Anders Björkelid    http://www.siames.nu/anders
oktober 27th, 2009 at 23:40

För den som vill värna om ordet föreslår jag dessutom ”krakelmakare” som mycket trevlig kompanjon.

Skriv en kommentar

XHTML: Du kan använda följande taggningar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Namn (*)
Mejl (kommer ej att visas) (*)
Sajt
Kommentar